2013. szeptember 11., szerda

Tavasszal nyíló kert kialakítása

A cím sajnos csak részben fedi a következő többrészes cikk tartalmát. Ugyanis nemcsak tavaszi virágokról írok, hanem tavasszal virágzó fákról, cserjékről is, és nemcsak róluk azaz a növényekről, hanem olyan kertről, melybe ezek a hálás korai tavaszi színt adó növények beilleszthetők.

Téltemető mező.

Szinte alig bírjuk kivárni, hogy a tél engedjen hideg szorításán, felbomoljon egyszínűsége, szürkesége. Az ősz vége felé legtöbbünk sóhajtva gondol a nyárra, a melegre, a növények színeire. A természet utolsó lendületével megajándékoz bennünket egy őszi lepellel, mely a színek oly sokszínűségét hozza el nekünk, de aközött a sok szín között már csak ritka  virágszín, inkább a lehullani készülő lomb ontja a szivárványt is megszégyenítő tarkaságot. Hamarosan beköszönt a tél. Kevesen szeretik, ezért sokan szomorúak , kedvtelenek lesznek már a szó hallatán is: tél.
De bízunk, bízunk, hogy elmúlik, és átadja helyét a tavasznak. Annak a tavasznak, amely színeivel, illatával, hangjaival képes bármely más évszakot maga mögé utasítani. Ebből a tavaszból kell nekünk a saját kis élőhelyünk és annak környezetébe minél többet becsempészni, befogni, megragadni. Erre mindenkinek van módja, és remélem, hogy lehetősége is. Még a legkisebb lak is alkalmas arra, hogy benne a virágok közvetítésével képviselje magát a tavasz.


Tartsatok velem!
Utazzunk el a tavasz kertjébe!
Már a felkészülés is segíteni fog abban, hogy a telet legyőzzük. Meglátjátok, hogy alig van néhány hét, ami alatt nélkülöznünk kell a virágokat. Már Karácsonykor nyílnak a tavasz első képviselői, igaz akkor még csak bent a házban.
Kérek mindenkit, hogy ne csak virágokban gondolkozzon. Sajnos a szakirodalom, és a média előszeretettel tereli ezt a témát csak a virágok irányába, pedig milyen sok szép díszfa, díszcserje sorolható, illeszthető be a tavaszi kertbe. Gondoljunk csak bele, hogy hányan vágnak maguknak barkát a benti vázába, vagy szakítunk egy-egy ágat az aranyvesszőről, hogy azt a meleg szobában kivirágoztassuk. Ebben a cikkben igyekszem nekik is megadni a méltó helyet.
A tavasz virágait az alábbi csoportokra osztottam fel:
·         hagymás, gumós,hagymagumós,  rizómás virágok,
·         kétnyári virágok,
·         évelő virágok,
·         díszcserjék,
·         díszfák,
·         gyümölcsfák.
A csoportokról és képviselőikről a későbbiekben részletesen fogok írni. Az idő rövidsége miatt először az általános tudnivalókról szólok igényeik, megfelelő hely a számukra, telepítésük módja, ideje, téli gondoskodás. Majd ezt követően felsorolás szintjén kitérek a csoportokra és főbb képviselőikre, majd részletesebben is veszek közülük néhányat. Először azokra kerül sor, melyeket hamarosan ültetni kell, legvégül pedig a legkésőbb ültethetők jönnek.
A tavaszi virágok sok képviselőjéről keringenek mítoszok, legendák. Ilyen például a nárcisz.
A Nárcisz nevét még az ókorban kapta, a görög mitológia egyik mondája után. Narcissus görög fiú egy nap önmagát nézte a víztükörben, és olyannyira elragadtatta magát a látványtól, hogy át akarta ölel a tükörképét, így beleesett a vízbe, majd belefulladt. Az istenek könyörületből a holttestét nárcisszá változtatták, és vízparti növénnyé tették, így minden évben virágzáskor újra és újra elmeséli a tragikus történetet.
Kankalin virágfürtje Szent Péter arany kulcscsomójára emlékeztet. Szent Péter a monda szerint minden tavasszal kinyitja a mennyek kapuit, amitől is örömében elveszti a kulcsait, melyek a földre hullnak. Ott viruló aranyvirágokká, azaz kankalinná változnak.



Megfelelő helyválasztás a tavaszi virágoknak.
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a tavaszi virágok árnyékkedvelő növények. Ezt a hiedelmet erősíti az a tulajdonságuk, hogy kora tavasszal nyílnak, amikor még a nappalok sokkal rövidebbek. Valóban vannak olyan képviselői a csoportnak, melyek árnyékkedvelők, (hunyor, kankalin, májvirág) de többségükről ez nem mondható el. A rövid nappal ugyanis nem egyenlő a fényszegénységgel. Fejlődésük sokkal alacsonyabb hőmérsékleten indul be, mint a nyáron virágzóké, de a meleg tavaszi napsugarakat ők is meghálálják. Bizonyára sokan tapasztalták már, hogy ugyanaz a fajta virág déli oldalra ültetve képes akár több héttel is korábban virágzik, mint északi oldali társa.
Szóval keressünk számukra napos helyet, ami lehet akár egy ritkább ágrendszerű fa, vagy cserje alja is. Jól társíthatók például szintén kora tavasszal virágzó díszcseresznyékkel, vagy díszalmákkal.  Mire a díszfák, vagy cserjék árnyékot képeznének számukra a lombjukkal, addigra a hagymások zömében már eltűnnek, visszahúzódnak. Legyünk azonban óvatosak, mert egy korán fakadó fás szárú alá telepített, késői virágzású tulipán már rossz párosítás.  legyünk tehát körültekintőek a helykiválasztással.
Talajigényük nagyon eltérő, főként a kémhatásban nagyon eltérő igényűek. Vannak kimondottan savanyú, vagy meszes talajt kedvelők, zömük azonban semleges pH-jú talajért rajonganak. Általában a jó tápanyag-gazdálkodású, könnyen melegedő, pangó víztől mentes, laza szerkezetű talaj a megfelelő számukra.
A csoport változatossága miatt szinte bárhová telepíthetők.
·         sziklakertbe,
·         árnyékba,
·         erkélyre, balkonra,
·         tópartra,
·         savanyú, vagy éppen meszes talajba,
·         homokba,
·         kertbe, vagy lakásba és még sok más helyre.
Egymással és más növényekkel, növénycsoportokkal jól társíthatók. Mivel a cikk írásának ideje nagyon közel van az ültetési, telepítési idejükhöz, ezért sok apró részletre nem térek ki, azokkal majd ráérünk télen foglalkozni. Elsősorban a telepítésükhöz szükséges alapvető információkra szorítkozom.
A cikk folytatásában ültetési idejükkel és már egy-két konkrét képviselőjükkel foglalkozom. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése